7 går som smör...

oktober 28, 2009 15:35 by robin

Microsofts sjunde och senaste Windows-inkarnation sålde hela 6 gånger så mycket som föregångaren Vista gjorde vid premiären, vilket tyder på att 7 varit ett efterlängtat OS som många som undvikit Vista har väntat länge på. Jag har själv installerat sjuan, såväl den fria demoversionen Microsoft erbjöd för nedladdning innan release, samt den officiella versionen och kan konstatera att den har samma störiga beteende som Vista. Så fort man vill spara en vanlig fil så blir man tagen för en slags bedragare som försöker förstöra systemet och blir nekad tillträde till sina egna hårddiskar:

"Nej, skall du spara får du allt hålla dig till din 'Dokument'-mapp, resten sköter det allsmäktiga Windows om, där har du inte att göra, vanliga människa!"

- en mentalitet man vanligen möts av i såväl Vista som 7.

Likaså tillåts man inte installera valfria drivrutiner till de mest grundläggande enheter man vill använda i sin datamaskin. Har ett ljudkort baserat på chipset från C-Media med diverse digitala såväl som analoga in- och utgångar för ljudet. Med den drivrutin tillverkaren levererar kan man välja att skicka ljudet via S/PDIF, dvs. digital utgång till sin förstärkare, vilket jag alltid gjort med XP. Men från och med Vista tar denna valmöjlighet stopp. Bara tillverkare som är villiga att pröjsa Microsoft för att granska och släppa igenom deras drivis går nämligen att använda i deras OS. Så för min del får man i bästa fall hålla sig till Microsofts drivis, vilken inte tycks vara kapabel att styra ljudet den digitala vägen trots att man gjort detta val för ljudenheten ifråga i Kontrollpanelen.

En annan liten fin egenhet i Vista var ju att när man skulle spara på sin hårddisk (vilket man ju inte tillåts göra), så fick man först vänta på att all grafik skall mörktonas innan man blir tilfrågad om man verkligen tänkt igenom sitt beslut att spara sin fil. När man sedan bekräftat att så är fallet, får man sedan fingret genom ett meddelande som lyder något i stil med: "Nähe du, den gubben går änte!".

Jag är medveten om att det skall gå att spara filer även i Vista och 7, men tro mig jag har försökt. Har gjort mappar skrivbara för alla användare, men det räcker tydligen inte. Dessutom - när man är inloggad som en administratör så kan man ju tro att de program man kör kör man som just administratör. Icke! Istället måste man högerklicka på alla jäkla installationsprogram och välja "Kör som administratör" för att inte riskera att installationen skiter sig halvvägs igenom

Visst är säkerhet bra, men det är det inte vad det handlar om här, det är underkuvelse för Microsaft och deras strypkoppel kallat Windows!


Currently rated 1.5 by 150 people

  • Currently 1,493333/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Add comment


(Will show your Gravatar icon)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Live preview

juni 21. 2018 12:00